DEEL 1:
PAPENDRECHT EN 300 JAAR FAMILIE VISSER: BOEREN, BURGERS EN AANNEMERS

door H.W.G. van Blokland-Visser
Nawoord
Het enige aannemersbedrijf van de derde generatie aannemers Visser dat nog overbleef was toen de in 1927 opgerichte N.V. Visser en Smit aannemingsmij in Papendrecht.

Het was voor mij moeilijk over de derde generatie aannemers Vissers gegevens te verzamelen. De kinderen van toen zijn nu in de tachtig. Het viel hen moeilijk over vroeger te praten, daar waar zorg en tegenslag in de familie was geweest. Zij hadden toch ondervonden dat aannemersgezinnen in het dorp vaak in het middelpunt van de belangstelling stonden.
Sommige verhalen waren een eigen leven gaan leiden en bleken bij juist onderzoek veelal niet te klopen. Het waren allemaal hardwerkende mensen die aannemers, die veel risico's hebben durven nemen, wat ook weleens verkeerd uitpakte, met alle gevolgen vandien. Toch hebben zij voor Papendrecht veel werk en welvaart gebracht en dat maakt mij trots een aannemersdochter te zijn.

visser_52a.jpg (35871 bytes)
(Loods voor opslag en werkplaats van aannemer/architect Jan Visser Gzn uit Papendrecht, overgenomen door zijn zoons Gerrit en Pieter in de N.V. Concordia. De loods stond tegenover Kerkbuurt 116 en brandde ca 1925 door onbekende oorzaak af. De familie was niet verzekerd. Op de achtergrond ziet u nog de oude kerk van Papendrecht.)
visser_52b.jpg (36651 bytes)
(kadaster; artikel 2014 Martinus Visser (C2413))


BRONNEN:
Gegevens en foto's komen uit het gemeente-archief Papendrecht en van de families Van Rossum, Klootwijk en Visser.
Overige bronnen:
  gemeente-archieven Dordrecht, Ridderkerk en Leerdam;
  archieven Hoogheem-raadschappen Goes en Brielle;
  het Kadaster in Rotterdam;
  archief Visser en Smit Bouw te Papendrecht;
  notariŽle akten in het familiearchief.
Ook komen er foto's uit het gemeente-archief Dordrecht, van Visser en Smit en van diverse takken van de familie Visser.
Op 8 april 1998 zijn alle tot nu toe verzamelde foto's, akten, documentatie e.d. van de aannemers Visser, oud-Visser en Smit in bruikleen overgedragen aan het gemeente-archief te Dordrecht. Het ligt er ook ter inzage.
                      H.W.G. van Blokland-Visser, Frans Halsstraat 18, 3351 VE Papendrecht

(C) Papendrecht mei 2008 H.W.G. van Blokland-Visser